Află cum să ai grijă de articulațiile tale pentru a le menține sănătoase și flexibile

Pentru a ne putea bucura de mișcare, de alergare, de dans, de ciclism sau chiar de urcarea scărilor în mod eficient și fără durere, sunt necesare articulații flexibile și elastice, adică legături mobile între oase. Acest lucru nu va fi însă posibil fără o interacțiune corectă a nu mai puțin de 3 elemente, și anume cartilajul articular, sinovia articulară, precum și o fixare corectă a mușchilor și tendoanelor. Menținerea funcției acestora vă va permite să vă bucurați de performanță și vitalitate pentru mai mult timp. Aflați împreună cu noi care pot fi cauzele durerilor articulare și cum să aveți grijă de articulațiile dvs. pentru ca acestea să rămână sănătoase cât mai mult timp.

Câteva cuvinte despre articulații și cele mai frecvente boli

Nu este o coincidență faptul că articulațiile sunt numite „balamalele” corpului nostru. Există aproximativ 140 de articulații osoase în corpul uman, care sunt, în același timp, punctul de „pivot” și de „ancorare” al practic fiecărei mișcări. Articulațiile genunchiului sunt considerate a fi cele mai mari, în timp ce articulația umărului este considerată a fi cea mai mobilă. Astfel, este posibilă o mișcare de 360 de grade. Merită menționată și articulația gleznei, legătura dintre tibie și picior, care este strâns legată de ridicare. Toate capacitățile articulare sunt denumite grade de libertate – vorbim despre două direcții de mișcare, de exemplu, îndoirea și îndreptarea. Metoda SFTR1 este utilizată pentru a documenta mobilitatea articulară. Și, deși uneori nu suntem deloc conștienți de acest lucru, bolile articulare sunt acum recunoscute în principiu ca fiind boli ale civilizației. Aproximativ 9 milioane de persoane din Polonia suferă de boli reumatice, iar mai multe informații despre aceste afecțiuni pot fi găsite în articolul nostru „Cum îmi mențin articulațiile în formă? Dietă și suplimente”. Așadar, a sosit momentul să aflăm care sunt bolile articulare pe care le distingem:

  • artrita reumatoidă,
  • artrită idiopatică juvenilă,
  • artrită psoriazică,
  • spondilita anchilozantă,
  • lupus eritematos sistemic,
  • artrită din cauza bolii Lyme,
  • artrită cu gută,
  • reumatismul țesuturilor moi2.

Efortul fizic intens și trecerea inevitabilă a timpului fac ca articulațiile să nu mai funcționeze corect. În același timp, merită menționat faptul că cartilajul articular, o componentă cheie a articulațiilor, se uzează mult mai repede atunci când problema este menținerea unei greutăți corporale normale, adică excesul de greutate. În plus, inflamațiile (care stau la baza bolilor civilizației de astăzi) favorizează degenerarea cartilajului și afecțiunile asociate: dureri, rigiditate sau umflături la nivelul articulațiilor. În plus, deteriorarea cartilajului articular, care se distinge prin structura sa moale, este cea care este în mare parte responsabilă de tulburările și bolile reumatice. Deși nu putem vindeca osteoartrita, putem avea grijă să încetinim evoluția bolii și să îmbunătățim calitatea vieții celor care suferă de ea.

Cum îmi mențin articulațiile în formă bună?

Pentru a menține articulațiile și oasele în stare bună, este necesar să alegem o dietă care să le susțină buna funcționare, să reducă durerile articulare și poate, de asemenea, să încetinească progresia degenerării cartilajului. Astfel, printre componentele unei diete care au un efect pozitiv asupra sănătății pacienților care suferă, de exemplu, de poliartrită reumatoidă, cele mai importante sunt alimentele antiinflamatorii, cum ar fi grăsimile sănătoase (ulei de măsline, pește de mare gras bogat în omega-3, semințe și nuci), precum și legumele și fructele bogate în polifenoli. Acestea sunt componente importante cu activitate antioxidantă, care este benefică pentru inflamația cronică. În plus, acestea sunt, de asemenea, bogate în fibre, care se găsesc și în produsele din cereale integrale. Aceasta este un vicus pentru microbiota intestinală, a cărei diversitate favorizează o barieră intestinală „strânsă” și, astfel, o inflamație subclinică. În acest stadiu, ar fi util să amintim în același timp că distingem două tipuri de fibre, și anume cele hidrosolubile, care se găsesc în tărâțele de ovăz, orz sau orez brun, printre altele, și cele insolubile în apă, în cazul în care sursa este tărâțele de grâu, mazărea sau semințele de plante.

Dieta are o mare importanță

În plus, fibrele joacă un rol important în reglarea metabolismului lipidic și a bolilor metabolice, inhibând concentrațiile de colesterol și reducând absorbția trigliceridelor și a glucozei. Totodată, merită menționate rezultatele unor studii recente, care arată că persoanele care urmăresc o dietă bogată în fibre au niveluri mai scăzute de proteină C reactivă, care este un indicator al inflamațiilor apărute, printre altele, în bolile articulare3. Alte alimente care susțin tratamentul inflamației sunt fructele, inclusiv prunele uscate, strugurii roșii, soia sau grapefruit, condimentele, piperul negru și ghimbirul, printre altele. Alte surse de menționat sunt cacao, ceaiul verde sau ceaiul rooibos.

De asemenea, este important să includem antioxidanți în alimentație pentru a proteja organismul de stresul oxidativ. Radicalii liberi rezultați deteriorează membranele celulare, ADN-ul și proteinele care alcătuiesc corpul uman. În același timp, cercetările arată că efectul antioxidant al polifenolilor are un efect pozitiv asupra afecțiunilor articulare. Aceștia pot fi găsiți în varză, piersici, ardei, zmeură, coacăze negre, sfeclă roșie și afine, printre altele. În această etapă, ar merita să amintim și rezultatele unui studiu pilot european, care indică faptul că deficitul de vitamina D3 este foarte frecvent la pacienții care se luptă cu artrita reumatoidă. În plus, s-a demonstrat că nivelurile prea scăzute ale acestei vitamine pot fi asociate cu activitatea bolii4.

Recent, s-a raportat din ce în ce mai des că un agent antireumatic eficient este Boswellia serrata, o specie de tămâie care se găsește în nordul și nord-estul Africii. Planta este, de asemenea, cultivată în India și Arabia și este cunoscută de mult timp în medicina indiană. Ea a devenit celebră acolo mai ales pentru tratamentul inflamațiilor osoase și pentru o serie de afecțiuni legate de durerile de spate5. Într-o meta-analiză a studiilor din 2020. s-a constatat că Boswellia serrata este un puternic antiinflamator, antiartritic și analgezic. Cu toate acestea, se subliniază faptul că perioada recomandată de administrare a Boswellia este pe termen lung – cel puțin patru săptămâni. După o astfel de perioadă, primele efecte ale intervenției incluse vor fi vizibile. Gingerolii din ghimbir împreună cu acidul boswellic prezintă un efect sinergic, influențând pozitiv funcția articulară.

Metode alternative în durerile articulare

Metodele alternative care oferă un sentiment de control asupra bolii articulare merită, de asemenea, atenție. În centrul atenției se află cele utilizate în prezent de către chirurgii ortopezi, de exemplu sulfatul de condroitină, glucozamina sau colagenul de tip II. Este important de reținut că acestea, ca și suplimentele, ar trebui folosite doar ca ajutor și nu ca substitut al tratamentelor standard și prescrise de medic sau al medicamentelor eliberate pe bază de rețetă. O altă opțiune este masajul, care este un tratament tactil care ajută la ameliorarea durerii musculo-scheletice, la reducerea durerii și la creșterea amplitudinii de mișcare a articulațiilor. Cei care doresc să primească un masaj pot alege dintre 100 de metode diferite – de la atingerea blândă (tehnica Alexander) până la așa-numitul masaj profund (rolfing, tehnica neuromusculară)6.

După cum puteți vedea, opțiunile pentru îngrijirea și întărirea articulațiilor sunt variate. O dietă adecvată combinată cu o suplimentare sigură este esențială. În sprijinul pacienților care au un tratament medical în vigoare poate fi utilizarea tratamentelor alternative – totuși, este important să discutați acest lucru cu medicul curant.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top